Onderzoekers hebben hun heilige graal gevonden: een manier om commercieel, kunstmatig spinrag te maken.
Tot op heden is het alleen gelukt om spinrag in kleine hoeveelheden in laboratoria te produceren. Voor commerciële doelen is dat uiteraard niet voldoende. Door de genen van spinnen over te plaatsen in zijderupsen konden wetenschappers deze beperkingen overwinnen. Het spinrag dat deze transgene zijderupsen maken, heeft de zelfde eigenschappen als natuurlijk spinrag.
Spinrag is tien keer zo sterk als staal en heeft sterkte-eigenschappen groter dan kevlar. Het is daarom niet gek dat onderzoekers heel veel moeite doen om deze draden op grote schaal te maken. Omdat spinnen hier niet geschikt voor zijn – ze eten liever elkaar op dan dat ze draden maken – was het nodig om naar kunstmatige productiemethodes te zoeken. De transgene zijderupsen zijn een doorbraak voor deze industrie.
In de medische industrie kan het kunstmatige spinrag worden gebruikt voor bijvoorbeeld fijn hechtmateriaal en verbeterde zwachtels. Buiten de medische industrie kan het worden ingezet voor kogelvrije vesten, sterke en lichtgewicht stoffen, een nieuwe generatie sportkleding en betere auto-airbags.
Bronnen: University of Notre Dame
Beeld: University of Notre Dame