CSI krijgt er weer een speeltje bij

André Kesseler

17 november 2021 14:00

vingerafdrukken

Onderzoekers van de Universiteit van Nottingham hebben een manier gevonden om vingerafdrukken van heel lastige voorwerpen te halen.

Als je een beetje fan van politieseries bent, weet je dat vingerafdrukken nog steeds een belangrijke rol spelen in de forensische wetenschap. Dat weten criminelen ook en dus doen ze er vaak alles aan om hun ‘vingertjes’ niet op een wapen achter te laten. Maar soms vergeten ze dat ze bij het laden ervan ook de patronen hebben aangeraakt. En daar richtten onderzoekers van de Britse Universiteit van Nottingham zich op.

Lees ook:

Time of flight

Vingerafdrukken van een huls halen is niet eenvoudig. Als een kogel wordt afgevuurd lopen de temperatuur, druk en wrijvingskracht in het wapen hoog op. Bovendien kan de huls worden bedekt met onder meer kruitresten. Dat alles zorgt ervoor dat de vluchtige bestanddelen van de vingerafdrukresten – zoals water, aminozuren en organische stoffen – vervagen, verdampen of worden afgebroken.

In een poging om de schamele resten van zo’n vingerafdruk toch zichtbaar te maken, maakte het team uit Nottingham onder leiding van James Sharp gebruik van een techniek die Time-of-Flight Secondary Ion Mass Spectroscopy (ToF-SIMS) heet.

Chemische afdruk

Daarbij worden positieve ionenbundels met behulp van een roterend systeem op een oppervlak – zoals een huls – gericht. Als de ionen in de bundel op de ionen in de vingerafdruk botsen, komen er zogenoemde secundaire ionen vrij. In een time-of-flight analyzer, worden alle ionen vervolgens van elkaar gescheiden op basis van hun massa/ladings-verhouding. En zo kan als het ware de chemische samenstelling van elk plekje op de huls worden bepaald en kan de vingerafdruk zichtbaar worden gemaakt. Dat is allemaal niet-destructief; dus de vingerafdrukresten blijven op de huls of op andere moeilijke oppervlakken zitten voor eventuele vervolgonderzoeken.

Sharp: “Met dit nieuwe systeem kunnen we nog gedetailleerder het gehele oppervlak van moeilijke materialen en vormen in beeld brengen, terwijl het bewijsmateriaal intact blijft. Dit zou echt de weg vrij kunnen maken voor een nieuwe betrouwbare manier om bewijsmateriaal te analyseren, verdachten te identificeren en hen in verband te brengen met de munitie in een vuurwapen.”

Bron: Universiteit van Nottingham

Beeld: Universiteit van Nottingham

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Meest gelezen