Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
We hebben op aarde een eindige hoeveelheid zuurstof, schrijft André van de Water. Hoelang kan onze consumptiemaatschappij daar nog mee vooruit?
Hoelang onze consumptiemaatschappij het nog volhoudt, is moeilijk te zeggen, maar zuurstof (O2) zal niet het probleem worden. Zuurstof verdwijnt weliswaar uit de atmosfeer als wij ademen, olie, hout of gas verbranden, of als ergens organisch materiaal ligt te vergaan, maar er wordt ook continu nieuwe zuurstof aangemaakt. Planten en algen produceren het gas door fotosynthese, waarbij ze energie uit zonlicht gebruiken om water en koolstofdioxide om te zetten in suiker en zuurstof.
Lees ook:
Stuivertje wisselen
De voorraad zuurstofatomen op aarde raakt dus nooit op. De atomen wisselen alleen steeds van plek. Soms zijn ze bijvoorbeeld onderdeel van gasmoleculen als CO2 of van een geoxideerd gesteente, op andere momenten zitten ze als O2 (het zuurstofgas dat we inademen) in de lucht.
In de eerste twee miljard jaar dat de aarde bestond, zat er overigens nauwelijks zuurstofgas in de atmosfeer. Pas 2,5 miljard jaar geleden ontstonden de eerste microben die het op grote schaal door fotosynthese produceerden (een periode die bekendstaat als Great Oxidation Event).
Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2019.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Marlies ter Voorde
Beeld: iStock/Getty Images