Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De zeventienjarige Canadees Maryam Tsegaye legt in een kort, bekroond filmpje een aspect uit van de quantummechanica: het tunneleffect.
Quantumbits of qubits kunnen weleens dé informatiedragers van de toekomst worden. Met toepassingen in de quantumcomputer en het quantuminternet. En met nieuwe mogelijkheden waarvan we nu nog geen flauw benul hebben.
Maar de quantummechanica is een tak van de wetenschap waarvan zelfs de grootste wetenschappers toegeven dat ze er uiteindelijk weinig van begrijpen. Laat staan dat ze bepaalde effecten die zich binnen de quantummechanica afspelen helder kunnen uitleggen. De 17-jarige Maryam Tsegaye uit Alberta, Canada deed een poging en slaagde daar goed in.
Lees ook:
Het tunneleffect
In het 3 minuten durende filmpje legt Tsegaye tunneling uit. Dit verwijst naar het quantummechanische fenomeen waarbij elektronen door barrières kunnen ’tunnelen’ die ze theoretisch niet zouden kunnen passeren vanuit het perspectief van de klassieke fysica.
Tsegaye gebruikt hiervoor een videogame dat haar broer speelt als metafoor. In het spelletje past hij een cheatcode toe, waardoor zijn personage door muren heen kan gaan. Tunneling is in wezen hetzelfde:
Voor het verhelderende filmpje ontving de tiener onlangs de internationale Breakthrough Junior Challenge-award waaraan een studiebeurs van 250.000 Canadese dollar is verbonden. Tsegaye’s docent wetenschap kreeg een bedrag van 50.000 dollar en haar school 100.000 dollar voor het opzetten van een nieuw laboratorium.
Bronnen: Breakthrough Junior Challenge, ScienceAlert, KIJK 9/2017
Beeld: Maryam Tsegaye (YouTube)