De grond onder je voeten is niet altijd zo vast als je zou denken. Op sommige plekken blijkt er onder het aardoppervlak een metersdiep gat schuil te gaan. Maar niet alleen boven water zijn deze zogenoemde sinkholes, ook onder water zijn ze te vinden. Drie voorbeelden.
1) Great Blue Hole
Great Blue Hole, in de Caribische Zee bij Belize. Een gapend gat in de zeebodem van 300 meter doorsnee biedt toegang tot een onderwatergrot van 124 meter diep. Dit zinkgat ontstond op land, maar kwam onder water te staan na de laatste ijstijd, toen de zeespiegel steeg. De Great Blue Hole is populair bij duikers.
2) Dragon Hole
Dragon Hole bij China, door lokale vissers omgedoopt tot ‘het Oog van de Zuid-Chinese Zee’. In 2016 maten onderwaterrobots de diepte van het drakengat: maar liefst 300 meter. Daarmee werd het meteen het allerdiepste onderwaterzinkgat dat we kennen.
3) Dean’s Blue Hole
Dean’s Blue Hole, bij de Bahama’s. Met een diepte van 202 meter staat dit onderwaterzinkgat in de recordlijstjes direct onder de Dragon Hole. Sinds 2008 wordt hier jaarlijks een internationale freediving-wedstrijd gehouden, waarbij deelnemers op één ademteug zo diep mogelijk moeten duiken. In 2013 viel hierbij een dode.
Dit is een kader uit het artikel ‘Gat in de weg’ te vinden in KIJK 10/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 september tot en met 17 oktober.
Meer informatie:
- YouTube: Practical Engineering – How do sinkholes form?
- Nu.nl: Buurt in Florida geëvacueerd na vorming van twaalf sinkholes
- YouTube: Exploring Mysterious and Enigmatic Belize Great Blue Hole
- Dit zinkgat in Nieuw-Zeeland is gigantisch
Tekst: Marlies ter Voorde
De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.