Over zware elementen is eigenlijk nog bar weinig bekend. De elementen hebben meestal ook geen bekende toepassingen, maar dat geldt niet voor deze drie.
1) Americium
mericium (element 95) is te vinden in bepaalde rookdetectors. Daar zendt het element continu geladen deeltjes uit, die een elektrische stroom vormen. Bij het kleinste beetje rook wordt die stroom onderbroken en gaat het alarm af.
2) Curium
Curium (element 96) wordt gebruikt in ‘nucleaire batterijen’ of RTG’s. Deze energiebronnen werken dankzij radioactieve elementen. Ze worden vaak ingezet in onbemande ruimtescheepjes die ver van de zon moeten functioneren, waar zonnepanelen niet meer genoeg energie opleveren.
3) Californium
Californium (element 98) is het zwaarste element met praktische toepassingen. Het zendt neutronen uit die door andere elementen worden opgenomen. Daardoor worden deze elementen zelf radioactief. Op grond van de straling die ze daardoor uitzenden, zijn ze vervolgens te identificeren.
Dit is een kader uit het artikel ‘Topzwaar en top secret’ te vinden in KIJK 7/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 juni tot en met 18 juli.
Meer informatie:
- De Amerikaanse wetenschapper Thomas Albrecht-Schmitt over zijn onderzoek naar superzware elementen
- Interactief periodiek systeem
- Het monster van Oganessian: artikel in de Volkskrant over de eigenschappen van het tot nu toe zwaarste element
- KIJK: Waar komen zware elementen vandaan?
Tekst: Jean-Paul Keulen
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!