Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De datum van de tweede, onbemande testvlucht van Boeing’s Starliner is bekendgemaakt. Eind maart onderneemt het ruimtevaartuig een nieuwe poging.
Tot een paar jaar geleden waren de Amerikanen wat ruimtevaart betreft zelfvoorzienend. Maar toen in 2011 de laatste shuttlevlucht was uitgevoerd, waren de Amerikanen volledige op de Russen aangewezen om personeel en vracht naar het ISS te brengen. Dat moest anders en daarom zette de NASA het Commercial Crew Program op. Het doel: commerciële partijen moeten ruimtevaartuigen ontwikkelen die astronauten van en naar het ISS kunnen vervoeren.
Zo bouwde Boeing de CST-100 Starliner die in december 2019 zijn eerste, onbemande testvlucht maakte. Helaas verliep die niet vlekkeloos. De lancering was succesvol, maar het ruimtevaartuig kwam niet in de juiste baan om de aarde om zo het ISS te kunnen bereiken. Het landde dan ook enkele dagen later in de woestijn van New Mexico.
Lees ook:
Nieuwe poging
Maar Boeing geeft niet op. Nadat de tweede testvlucht wat vertraging opliep, heeft het luchtvaartbedrijf eindelijk een datum geprikt voor deze nieuwe poging. Op donderdag 25 maart moet de Starliner zichzelf opnieuw zien te bewijzen.
Ervan uitgaande dat er geen verdere technische vertragingen zijn en dat het weer die dag meewerkt, zal Starliner vanaf het Cape Canaveral Air Force Base in Florida worden gelanceerd bovenop een Atlas V-raket.
Crew Dragon
Eenmaal in de ruimte testen de NASA en Boeing de hard- en software van de ruimtependel. Als Starliner dan wél het internationale ruimtestation weet te bereiken en veilig terugkeert, is hij geslaagd voor de test. Dan is het tijd voor de volgende proef: een bemande testvlucht naar het ISS.
Het duurt dus nog wel even voordat Boeing astronauten van en naar het ISS kan vervoeren. SpaceX, daarentegen, voerde vorig jaar mei met succes zijn eerste bemande missie naar het ruimtestation uit. En in december bracht zijn Crew Dragon opnieuw astronauten succesvol naar het ISS.
Beeld: Boeing/John Proferes