A.I. blaast oude film nieuw leven in

Naomi Vreeburg

05 februari 2020 11:19

film

Van belabberde kwaliteit naar 4K 60 fps. Deze korte film, geschoten in 1896, maakte een transformatie door.

De stadslegende gaat dat mensen zich rot schrokken toen L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat op het witte scherm verscheen. Sommige bezoekers dachten namelijk dat de trein letterlijk op ze af kwam denderen. Dit terwijl de film uit 1896 (zie hieronder) nu niet bepaald van hoge kwaliteit was. Dat laatste wist Denis Shiryaev onlangs te veranderen.

Lees ook:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Soepelere overgangen

Met behulp van neurale netwerken toverde de ontwikkelaar en YouTuber de blurry film van de gebroeders Lumière om tot een 4K clip. Ook verhoogde Shiryaev het aantal beelden per seconde naar 60 fps (frames per second). Zo lijkt het net of het filmpje is geschoten met een smartphone – wel eentje met zwart-wit-filter.

De YouTuber vergrootte de film eerst met 600 procent. Vervolgens liet hij Gigapixel AI van Topaz Labs erop los. Dit algoritme had geleerd om beelden scherper te maken. Het neurale netwerk DAIN plaatste daarentegen korte beelden tussen de originele frames, zodat de overgangen soepeler verliepen. Met dit als resultaat:

https://www.youtube.com/watch?v=3RYNThid23g&feature=emb_logo

Volledig scherm

Overigens is het filmpje nog niet perfect. Zo laat videoproducer Chris Schodt van Engadget weten: “Het beeld ziet er prima uit op YouTube-formaat. Als je het op volledig scherm bekijkt, zien de objecten en mensen op de voorgrond er ook nog oké uit. Maar de randen van deze objecten of de spullen op de achtergrond zijn van lagere kwaliteit.”

Aan de andere kant: ga er maar eens aanstaan om een van de eerste films ooit op te krikken. Chapeau, Shiryaev.

Bronnen: Engadget, Gizmodo

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Meest gelezen


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."