Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een kunstmatig intelligent systeem heeft een nieuw trucje geleerd: het kan gezichten ‘genereren’ door naar foto’s van slechts een paar pixels te kijken.
Knappe dames hè? Op de foto hierboven. Je zou een van hen zomaar tegen het lijf kunnen lopen in de supermarkt of als je een blokje om gaat. Toch is die kans zeer klein. Alle drie de vrouwen bestaan namelijk niet. Door zelf zeer korrelige foto’s in te vullen, heeft een A.I.-netwerk ze gecreëerd.
Lees ook:
- A.I. creëert realistische mensen die niet bestaan
- ‘Muizen hebben ook gezichtsuitdrukking’
- A.I. getraind om neppe lach te herkennen
Bij de neus genomen
Onderzoekers van de Amerikaanse Duke University bedachten het netwerk dat ze PULSE noemen. Het PULSE-systeem (Photo Upsampling via Latent Space Exploration) kan foto’s produceren met een tot 64 keer hogere resolutie dan de bronafbeeldingen, wat acht keer gedetailleerder is dan eerdere methoden. Een foto van 16 x 16 pixels wordt dus in een handomdraai omgezet in een afbeelding van 1024 x 1024 pixels.
Het A.I.-systeem werkt met een zogenaamde Generative Adversarial Network of GAN. Dit bestaat uit twee neurale netwerken: een generator en discriminator. De generator verzint willekeurige gezichten – op basis van foto’s die hij eerder heeft ‘gezien’ – en de discriminator bepaalt vervolgens of de gelaten realistisch genoeg zijn door ze te vergelijken met foto’s van echte gezichten. Als de discriminator een gezicht niet echt genoeg vindt lijken, gaat de generator aan de slag om een nieuwe te bedenken.
Gezichten bedenken
Het is niet de eerste keer dat A.I. nieuwe gezichten uit zijn mouw schudt. Vorig jaar kwam software-engineer Philip Wang met een systeem dat beelden genereert door bestaande gezichten te vermengen tot iets nieuws. In het PULSE-systeem worden in plaats daarvan de pixels van een korrelig beeld als bron gebruikt. Uit diezelfde bron kunnen bovendien meerdere gezichten worden geproduceerd.
Hetzelfde principe kan ook worden toegepast om beelden te genereren van katten, zonsondergangen, bomen, ballonnen enzovoorts. PULSE maakt het. Hierdoor kan de technologie nuttig zijn op het gebied van geneeskunde, microscopie, en zelfs astronomie.
Een paper over het onderzoek is beschikbaar op de pre-printserver arXiv.org.
Bronnen: arXiv.org, ScienceAlert
Beeld: Duke University