Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Jullie hebben weer massaal gestemd op het technologische idee dat volgens jullie moest winnen. Lees hier welke ideeën in de prijzen vielen.
Ook dit jaar hebben we twee aparte prijzen uitgereikt: de juryprijs en de publieksprijs. Zoals de titel al aangeeft, is de juryprijs gewonnen door het team dat het hoogste cijfer van de vakjury heeft gekregen. De publieksprijs ging naar het technologische idee met de meeste stemmen.
De publieksprijs
In veel Afrikaanse ziekenhuizen zijn de babyafdelingen stampvol door een tekort aan geld, waardoor er niet genoeg medisch apparatuur en zorgpersoneel is. De weinige artsen en verplegers die er werken, hebben het zó druk dat ze geen tijd hebben om ook nog bloeddruk- en hartslagcontroles van baby’s uit te voeren. Hierdoor sterven zuigelingen onnodig.
GOAL 3 wil aan deze misère een eind maken. De start-up heeft een betaalbare monitor ontwikkeld die onder meer de ademhaling en hartslag van baby’s meet. Het apparaat geeft de gegevens direct door aan een tablet die, dankzij een algoritme, herkent of er iets loos is. Door dat op tijd te constateren, kunnen kinderlevens worden gered.
Dit innovatieve idee kreeg de meeste publieksstemmen én veroverde de derde plaats in de einduitslag!
We stelden Niek Versteegde, CEO van GOAL 3, een aantal vragen over de babymonitor:
De juryprijs
Films kijken, mailen, shoppen, hardlopen: voor veel alledaagse dingen gebruiken we tegenwoordig internet. En dit dataverkeer groeit ieder jaar. Bij de overdracht van deze data spelen elektronische chips een grote rol. Dit heeft alleen wel een groot nadeel: als je werkt met elektriciteit heb je altijd te maken met energieverlies.
Maar er is ook een alternatief: fotonica. Daarin zijn het geen elektronen die informatie overbrengen van A naar B, maar lichtdeeltjes (fotonen). Hierbij wordt geen weerstand geproduceerd. Bovendien zou de snelheid van het dataverkeer verhoogd worden door fotonica.
Materiaalwetenschappers van de TU Eindhoven, onder leiding van Erik Bakkers, hebben een belangrijke stap gezet op het gebied van fotonische chips. Ze ontwikkelden een legering met silicium die licht kan uitzenden. In de toekomst kunnen chips hier veel sneller mee worden gemaakt. Met deze doorbraak veroverden de Eindhovense onderzoekers de eerste plaats in deze wedstrijd.
Jurylid Floris den Hengst: “Lichtgevend silicium voor efficiëntere chips. Als er nog een paar hordes worden genomen, kan deze uitvinding een waaier aan nieuwe technologieën voortbrengen.”
We verrasten Erik Bakkers online met de award:
Het volledige verhaal over deze winnende ideeën vind je in KIJK 1/2021 dat vanaf vandaag in de winkel ligt. In dit nummer lees je ook over de andere innovaties die de top 10 hebben gehaald.