Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De Martlet moet Britse vliegdekschepen beschermen tegen doelen die wel heel dichtbij komen.
Vliegdekschepen zijn voor veel landen een belangrijk wapen, waarmee ze hun overzeese belangen kunnen verdedigen. En toch hebben de varende vliegvelden zelf nauwelijks beschermende maatregelen aan boord. Die worden geleverd door een zogenoemde Strike Group, een vloot van gespecialiseerde oppervlakte schepen, onderzeeboten, vliegtuigen en helikopters, die samen een beschermend schild van soms honderden kilometers rond het schip leggen.
Lees ook:
Een vijand zal daarin met iets als torpedo’s, raketten, kruisraketten of kleine bootjes vol explosieven in door moeten zien te dringen. En vooral tegen dat laatste hebben de Britten een nieuwe verdedigingsschil getest.
Martlet
De 76-mm Martlet is een lichte tweetrapsraket die niet alleen doelen op het water, maar ook in de lucht kan uitschakelen. Hij weegt 13 kilo, heeft een bereik van meer dan 6 kilometer en kan worden afgevuurd vanaf een schip, de wal, maar dus voornamelijk vanaf de Wildcat multi-role gevechtshelikopter, die er 20 kan meenemen.
Dreigende tomaat
Overigens zijn de dreigingen, als de helikopters ze op moeten vangen, wel heel dichtbij gekomen. De Britse marine testte de eerste Martlets met succes op wat ze een Big Red Tomato noemen, een opblaasbaar drijvend doel. En dat zag er zo uit.
Bronnen: Royal Navy, New Atlas
Beeld: Royal Navy