De ultieme zoekmethode naar Wally

Annelies Bes

15 juli 2020 08:59

Waar is Wally?

De zoektocht naar Wally is soms flink frustrerend. Gelukkig heeft deze datawetenschapper daar de optimale oplossing voor. 

Gezocht: figuurtje met rood-wit gestreepte muts, bijpassende trui en ronde brilglazen. Iedereen kent ze wel, de Waar is Wally?-tekenplaten van de Britse kunstenaar Martin Handford. Soms vind je Wally in een handomdraai, andere keren kun je je eindeloos blindstaren op de overweldigende collectie stripfiguren – frustrerend! Gelukkig helpt Randy Olson, een datawetenschapper en fanatiek blogger, ons uit de brand. De slimmerik presenteert de ultieme, foolproof zoekmethode om Wally zelf in een mum van tijd te traceren.

>>> Lees ook: Waar is Wally? Robot zoekt hem voor je <<<

Wally-coördinaten

Olson begon zijn missie met een grondige analyse van Wally’s eerdere verstopplekken in 68 dubbelpagina-tekenplaten uit de zeven edities van de boekenreeks. Gelukkig had het webmagazine the Slate al het nodige voorwerk gedaan: het creëerde namelijk een grafiek met al Wally’s coördinaten. Deze datapunten zijn opnieuw gevisualiseerd door Olson, in het plaatje hieronder.

Vervolgens liet de data-analist wat formules los op de gegevens. Met behulp van een kernel density estimation, berekende hij de kans dat je Wally tegen ’t lijf loopt in verschillende gebieden van de pagina’s. Hieruit leren alvast de volgende lessen:

Ten eerste vinden we Wally bijna nooit in de linkerbovenhoek. Hier ‘hangt’ namelijk altijd een klein postkaartje met informatie over de omgeving waarin Wally zich begeeft. Ten tweede zit hij bijna nooit verstopt aan de randen van de pagina. De meeste mensen beginnen namelijk hier hun zoektocht! Ook vinden we Wally nooit in de rechterbenedenhoek. Wanneer je de bladzijde omslaat naar de volgende pagina, ontmoeten jouw ogen als eerst deze plek. Veel te makkelijk dus!

Ultieme route

Maar hier liet Olson het natuurlijk niet bij. De volgende stap was het bepalenvan de kortst mogelijke route, waarmee je langs alle 68 schuilplaatsen van Wally gaat. Dit lijkt misschien makkelijk, maar 68 datapunten geeft al gauw ~2.48*10^96 verschillende routes. Gelukkig hoefde hij dit niet handmatig uit te rekenen, maar gebruikte hij een genetisch algoritme. Na slechts vijf minuutjes rekenen presenteerde het algoritme de ‘ultieme route’.

Er is alleen één probleem. Zolang je geen robot bent of beschikt over een fotografisch geheugen, is zo’n route wel lastig te onthouden. Gelukkig heeft Olson ook een versimpeld stappenplan opgesteld:

Start in de benedenhoek van de linker pagina. Is hij hier nergens te bekennen? Dan kun je de rest van deze pagina eigenlijk net zo goed overslaan. Vervolg de zoektocht in de bovenste kwart van de rechter pagina; grote kans dat je Wally hier tegenkomt. Hierna kun je het beste zoeken op de rechter beneden helft van de rechter pagina. Nog steeds niet gevonden? Dan heb je een apart gevalletje te pakken. Helaas zal je dan op toch op de overige plekken moeten speuren.

Strategisch

Uiteraard heeft de data-analist ook zelf zijn methode getest op de boekenreeks. Per plaat had hij gemiddeld maar 10 seconden nodig om het Wally op te sporen. Natuurlijk is het zoekwerk onderdeel van het plezier. Maar mocht je de volgende keer onverhoopt vastlopen op een tekenplaat – of uitgedaagd worden voor een wedstrijdje snel zoeken – dan heb jij deze ultieme strategie alvast paraat.  

Bronnen: Randal S. Olson blog, IFLscience

Beeld: Dr. Randal. S. Olson

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Meest gelezen