Wat doe je als stad als je te veel afval, maar te weinig energie hebt? Dan bouw je de grootste afvalenergiecentrale van de wereld.
Het mag geen verrassing meer zijn dat afval een wereldwijd probleem is. Gelukkig zijn er al een hoop initiatieven om de hoeveelheid puin enigszins binnen de perken te houden. Een van die ideeën is om afval zodanig te verwerken dat je er energie mee op kunt wekken. Centrales die dit doen, worden waste-to-energy (WET) plants genoemd. En Dubai is nu van plan om de grootste afvalenergiecentrale ter wereld te bouwen.
60 procent
Dat heeft de stad hard nodig, aangezien Dubai enorme hoeveelheden afval produceert en tegelijkertijd niet genoeg energie kan leveren. Wanneer de centrale up and running is, wordt verwacht dat hij elk jaar tot twee miljoen ton vast afval kan verwerken, wat ongeveer 60 procent van de jaarlijkse afvalproductie van Dubai is.
Deze afvalproductie geeft de fabriek een vermogen van 185 megawatt. Dit is ongeveer twee procent van het jaarlijkse energieverbruik van Dubai, en hiermee kunnen 120.000 huizen van stroom worden voorzien. De centrale zal worden gebouwd op een stuk land van twee hectare en gaat zo’n 547 miljoen euro kosten.
Wedstrijdje?
De Shenzhen East Waste-to-Energy-fabriek in China is momenteel hard bezig om ’s werelds grootste te zijn, maar als het Dubai-project zijn doelstellingen kan halen, grijpt deze stad die titel (ook al is het natuurlijk geen wedstrijd). Beide centrales moeten in 2020 worden afgerond.
Bronnen: Government of Dubai Media Office via Gulf News, New Atlas
Beeld: Dubai Media Office
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!