Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Met de nieuwe technologie kan het bedrijf maar liefst 50 miljard transistors op een chip ter grootte van een vingernagel kwijt.
Bijna vijftig jaar geleden voorspelde Gordon Moore, medeoprichter van Intel, dat het aantal componenten op computerchips elke twee jaar zou verdubbelen. Hoewel veel deskundigen denken dat dat binnenkort verleden tijd is, weet de computerindustrie daar tot nu toe aardig aan te voldoen. Hoe? Door de transistors kleiner te maken. Immers: hoe kleiner die zijn, hoe meer je er kwijt kunt op een stukje chip.
Lees ook:
- Op deze chip passen 30 miljard transistors
- Nieuwe chip verwerkt én slaat info op
- Foto’s die bewijzen hoe ver technologie is
Op elkaar gepropt
Op dat gebied heeft het IBM nu een primeur te pakken. Het ontwikkelde een testchip met daarop transistors van slechts 2 nanometer. Dat is ongeveer even groot als de dikte van een DNA-streng. Hierdoor kunnen er veel meer van die minuscule componenten op een chip worden gepropt; maar liefst 50 miljard. Daarmee beent het IBM nog niet de wet van Moore bij – dan had het in 2019 al met een chip van 60 miljard transistors moeten komen – maar indrukwekkend is het wel.
De tech-gigant kreeg dit gedaan door drie transistors op elkaar te stapelen, een techniek die Gate-all-around FET wordt genoemd. Door dat grote aantal transistors op één chip te proppen, neemt de rekenkracht ervan flink toe. Het bedrijf beweert ook dat, in vergelijking met de huidige 7-nm-chips, de nieuwe 2-nm-chips 45 procent betere prestaties kunnen leveren en 75 procent minder energie verbruiken.
Het zal overigens nog wel even duren voordat de nieuwe chips op de markt komen. IBM verwacht zelf dat de productie van deze 2nm-technologie in 2024 op gang komt. Krachtigere en efficiëntere CPU’s zitten dus zeker in de pijplijn.
Bronnen: IBM, New Atlas, Techzine, KIJK 8/2019
Beeld: IBM