Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een Pools-Fins bedrijf heeft beelden vrijgegeven van een nieuw soort aardobservatiesatelliet; eentje die niet wordt gehinderd door weer of wolken.
Militairen gebruiken synthetic aperture radar (SAR) al langer. Het radarsysteem gebruikt de beweging van de radarantenne over een doelgebied om diepte aan te brengen in de objecten waar hij naar kijkt. Zo ontstaat er een soort 3D-opname. En dat dag en nacht en onder alle weersomstandigheden. Het commerciële Pools-Finse ruimtevaartbedrijf Iceye heeft met een eigen SAR-ruimtesatelliet beelden gemaakt van het aardoppervlak en die omgezet in korte filmpjes. Het bedrijf denkt dat met zulke beelden geld te verdienen is.
Lees ook:
- Satellietbeelden tonen vorming van eiland
- ‘China en Rusland hebben binnen een paar jaar satellietkillers’
Iceye
Iceye heeft op dit moment vier microsatellieten in een baan om de aarde en de ambitie is om er nog dit jaar zes tot acht bij te hangen. Uiteindelijk moeten het er achttien worden. De filmpjes die de satellieten maken, zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij onafhankelijk analyseren van de productiviteit van mijnen of fabrieken. Vanuit de ruimte is dan precies te zien er allemaal gebeurt en hoe de verschillende aanvoerlijnen lopen. Maar het zou ook interessant kunnen zijn bij het monitoren van de aanleg van pijpleidingen of om de illegale houtkap in een gebied in de gaten te houden. Ook kun je er de bewegingen van gevaarlijk grote ijsbergen mee volgen.
In het filmpje zijn onder meer schepen te zien in de Zuid-Koreaanse haven van Busan, vliegtuigen op het Britse Heathrow, het altijd levendige Las Vegas, en de bewegingen rond Bingham Canyon Mine in de Amerikaanse staat Utah.
Beeld: Iceye