Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een nieuw soort filter kan een gewone bril omtoveren tot nachtzichtkijkers.
Om in het donker te kunnen zien, heb je normaal gesproken vrij ingewikkelde apparatuur nodig (zie foto hieronder). Maar dat kan eenvoudiger. Wetenschappers van de Australian National University (ANU) hebben een dunne laag ontwikkeld die een normale bril kan omtoveren tot nachtzichtkijkers. Een kleine, eenvoudige laser is genoeg om samen met dat filter licht in de duisternis te scheppen.
De laag is gebaseerd op nanokristaltechnologie waar de universiteit al een paar jaar aan werkt. In 2016 lukte het de Australische onderzoekers om op basis van deze techniek een plaatje glas te ontwikkelen dat nachtzicht mogelijk maakt. Maar dat plaatje is nu veel dunner, lichter en goedkoper gemaakt.
Lees ook:
Nachtzicht voor iedereen
Hoofdonderzoeker Rocio Camacho Morales zegt over de nieuwe vinding: “Onze technologie is in staat om infrarood licht, dat normaliter niet waarneembaar is met het menselijk oog, om te zetten in beelden die we duidelijk kunnen zien – zelfs op afstand.” Morales voegt daaraan toe dat de film geen stroombron nodig heeft, alleen een piepkleine laser zoals die in laserpointers.
De minuscule deeltjes – honderden keren dunner dan een menselijke haar – zetten binnenkomende fotonen (lichtdeeltjes) van infrarood licht om in fotonen met een hogere energie in het voor mensenogen zichtbare spectrum. Dus ze versterken als het ware het licht van de maan, sterren en andere nachtelijke lichtbronnen. En zo produceert de laag “zichtbare beelden die in het donker kunnen worden gezien.”
Dat is niet alleen goed nieuws voor onder meer militairen en politieagenten, die daardoor verlost worden van relatief zware apparatuur op hun hoofd. Maar ook voor weggebruikers die met een eenvoudige bril ’s nachts veel meer zicht kunnen krijgen.
Het onderzoek is gepubliceerd in Advanced Photonics.
Bronnen: ANU, Advanced Photonics, New Atlas
Beeld: ANU