Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Ruim een halve eeuw is Nederland verwarmd door aardgas uit eigen bodem. Maar dat gaat veranderen, en tamelijk snel ook. Tot 2050 moeten zeven miljoen huizen en een miljoen andere gebouwen van duurzame technologie worden voorzien om een aangename binnentemperatuur te garanderen. Dit zijn enkele interessante verwarmingsmethodes.
1) Waterstof
Een elektrolyser zet elektrische spanning op water, waardoor het uiteenvalt in zuurstof en waterstof. Gebeurt dit met groen opgewekte stroom, dan komt er geen CO2 bij vrij. De waterstof die je overhoudt, is een energierijk gas, te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden. Op dit moment wordt druk onderzocht of dit in de toekomst grootschalig te doen is.
2) Infraroodpanelen
Deze panelen, die aan muren of plafonds worden opgehangen, werken door middel van infraroodstraling. Net als de straling van de zon verwarmt die objecten zoals meubelen, die op hun beurt ook weer warmte afgeven. Het principe is vergelijkbaar met dat van een open haard, maar dan zonder dat er hout wordt verbrand.
3) Groen gas
Biogas kun je onder andere uit groente-, fruit- en tuinafval halen. Wanneer het wordt opgewaardeerd tot dezelfde kwaliteit als aardgas, spreken we van groen gas. Maar bij de verbranding ervan ligt de CO2-uitstoot minimaal 73 procent lager. Groen gas is daarmee een duurzamer alternatief dan aardgas, dat zonder problemen het aardgasnet in kan.
Dit is een kader uit het artikel ‘Gasland zoekt nieuwe warmte’ te vinden in KIJK 3/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 februari tot en met 18 maart.
Meer informatie:
- EBN: Energie in Nederland 2019 (pdf)
- de Volkskrant: Help/Hoera, de wijk moet van het gas af
- Trouw: Een warm huis op waterstof in plaats van gas, is dat de toekomst?
Tekst: Hidde Middelweerd
Openingsbeeld: 123RF