Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Overal ter wereld worden complete velden met windturbines geplant. Die zijn nu nog van staal, maar als het aan een Zweeds bedrijf ligt, komt daar snel verandering in.
Windturbines moeten uiteraard zorgen voor een ‘groenere’ toekomst en dat betekent dat ook heel nadrukkelijk wordt gekeken naar de materialen waarvan die dingen zijn gemaakt. Ondanks goede ecologische bedoelingen zijn de torens meestal van staal en dat is niet alleen duur, maar kost ook nog eens enorm veel energie om te produceren. Als het aan een Zweeds bedrijf ligt, gaat de windturbine terug naar zijn roots en wordt hij grotendeels opgetrokken uit hout.
Lees ook:
- Grootste drijvende windturbine operationeel
- Zijn windturbines van zonnepanelen te voorzien?
- Op weg naar een houten eeuw
Hout, hout, hout
Er wordt op meer plekken geëxperimenteerd met hout als bouwmateriaal. Zo verschenen op verschillende plekken in Nederland bijvoorbeeld portalen en geleiderails van hout. Er wordt nagedacht over flatgebouwen uit hout en bij Hannover verrees ruim acht jaar geleden al de TimberTower; een 120 meter hoge windturbine van 1,5-MW.
Modulair
Het Zweedse bedrijf Modvion heeft het ontwerp zo aangepast dat de windturbine modulair kan worden opgebouwd. Hij bestaat uit verschillende secties en dat voorkomt dus het gehannes met die enorm lange en zware stalen torens. Maar belangrijker nog: volgens Modvion is de houten windturbine CO2-neutraal vanaf het moment dat aan de fabricage wordt begonnen.
Het bedrijf heeft inmiddels een 30 meter hoge proefversie geplaatst op Björkö, een eilandje voor de kust bij Göteborg. De secties van gelamineerd hout werden op de thuisbasis in Töreboda gebouwd en vervolgens naar het eiland getransporteerd.
Als de proefperiode goed verloopt, wil Modvion vanaf 2022 grotere windturbines bouwen. Energieproducent Varberg Energi heeft belangstelling voor een 110 meter hoge versie en de concullega’s van het duurzame energiebedrijf Rabbalshede Kraf denken na over tien torens van elk meer dan 150 meter hoog.
Beeld: Modvion