Paarden eten hetzelfde plantaardige voedsel als bijvoorbeeld koeien, schrijft Wim Steinhoff. Waarom zijn het dan geen herkauwers?
Gras is slecht verteerbaar omdat het voor een groot gedeelte bestaat uit het moeilijk afbreekbare cellulose, een keten van suikermoleculen. De evolutie heeft meerdere oplossingen gevonden om dit probleem te lijf te gaan. Zo hebben herkauwers bijvoorbeeld vier magen, waar ze het gras langzaam in laten vergisten met behulp van speciale bacteriën. Koeien en schapen halen op die manier toch genoeg voedingsstoffen uit gras om te overleven.
Paarden doen het anders. Ze laten de vergisting niet in de maag plaatsvinden, maar in hun blindedarm. In tegenstelling tot bij mensen is die bij hen enorm groot. Het gras verblijft wel 7 uur in de blindedarm, waar het door bacteriën en schimmels wordt omgezet in bruikbare voedingsstoffen. Zo hoeft een paard geen herkauwer te zijn om toch van gras te kunnen leven.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Hidde Boersma