De hoeveelheid toegevoegde suiker die volgens Amerikaanse richtlijnen als ‘veilig’ wordt gezien, zorgt bij muizen voor meer sterfte en minder nakomelingen. Of we met die conclusie echt iets kunnen, blijft de vraag. De proefopzet rammelt namelijk op een paar punten.
De suiker in zo’n drie blikjes frisdrank per dag naast gezonde voeding zou voor mensen geen extra gevaren opleveren, volgens een Amerikaanse organisatie. In een studie, deze week gepubliceerd in Nature Communications, werd geconcludeerd dat een soortgelijke hoeveelheid bij muizen juist wel giftig is.
De muizen kregen gezonde voeding of voeding waarvan 25 procent van de calorieën uit toegevoegde suikers bestond. Van de proefdieren met het suikerdieet stierven twee keer zoveel vrouwtjes. De mannetjes hadden een kwart minder territorium en nakomelingen door de zoete voeding.
Doodsoorzaak
Wat bijzonder was aan de methoden, was dat de muizen niet in een gebruikelijke kooi zaten. Ze konden zelf hun territorium veroveren in een ruimte met verschillende kamers (zie hiernaast), waarvan sommige veiliger en dus gewilder waren dan andere. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten in zo’n ‘natuurlijke’ situatie waardevoller dan als alle muizen in een grote ruimte zitten.
Een groot nadeel van die opzet is dat de onderzoekers niet veel konden ingrijpen. Om de leefomgeving van de muizen niet te verstoren, hebben ze de dode muizen niet gepakt om de doodsoorzaak te kunnen onderzoeken. En dát was nu juist nuttige informatie geweest.
Bakkersmuizen
De resultaten kunnen een reden zijn om de richtlijn voor toegevoegde suiker aan te passen, maar er zijn nog meer kanttekeningen bij de studie te plaatsen. Zo kregen de twee groepen muizen slechts vóór het daadwerkelijke experiment een verschillend dieet. Eenmaal in de ruimte met kamers, konden ze allemaal eten pakken met veel suiker.
Daarnaast toonden de muizen geen overgewicht en nauwelijks symptomen van suikergerelateerde ziektes. Volgens critici zou het best kunnen dat ze zijn gestorven aan een onbekende ziekte. De voorouders van de proefdieren waren namelijk niet officieel geregeld, maar door een van de onderzoekers gevangen in een bakkerij…
Bronnen: Nature Communications, University of Utah via EurekAlert!, Brian Owens via Nature News
Beeld: Ruff et al./Nature Communications