KIJK-lezer Abel Vleeshouwers mailt: “Aangezien je neus veel invloed heeft op de smaak van voedsel en honden zo’n goede neus hebben (vele malen beter dan de mens), vraag ik mij af: kunnen ze daardoor ook veel beter proeven?”
Nee. Sterker nog: ondanks hun uitstekende reukvermogen kunnen honden minder goed proeven dan mensen. Dat komt doordat wij zesmaal zoveel smaakpapillen hebben: het zijn er zo’n 9000, tegenover 1700 bij honden.
Onze trouwe viervoeters kunnen vooral minder goed zout proeven. Dat komt doordat ze die eigenschap niet nodig hebben. Smaak moet ervoor zorgen dat we van alle voedingsstoffen genoeg binnen krijgen. Omdat honden vleeseters zijn en vlees vol zout zit, krijgen honden nooit te weinig zout binnen en hoefden ze er ook geen smaak voor te ontwikkelen.
Aan de andere kant hebben honden wel weer speciale smaakpapillen voor water, die wij niet hebben. Water is voor hen daardoor een stuk smaakvoller dan voor ons.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Hidde Boersma
Beeld: Marcelo Rabelo