Heb je nog oude knoflook in je keukenkastje liggen? Niet weggooien! Volgens onderzoekers zitten er in uitgelopen teentjes supergezonde antioxidanten.
Wanneer zaadjes uitgroeien tot planten, maken ze stoffen aan die de plant beschermen. Koreaanse onderzoekers bedachten dat dit wel eens hetzelfde kon zijn bij knoflook die uitloopt. Ze testten daarom de antioxiderende werking van uitgelopen knoflookteentjes die ze nul, één, drie of vijf dagen hadden laten ontspruiten. En inderdaad waren in de teentjes die vijf dagen konden uitlopen meer antioxidanten aanwezig dan in de teentjes die niet waren uitgelopen.
Knoflook staat al duizenden jaren bekend om zijn gezonde eigenschappen. Dat de plant zo goed voor je is, komt volgens onderzoekers door de aanwezigheid van antioxidanten. Deze stoffen zouden helpen tegen de beschadigingen van cellen. Er wordt gedacht dat ze daardoor het risico op kanker en hart- en vaatziekten verkleinen.
Niet onomstreden
De gezonde eigenschappen van antioxidanten zijn echter niet onomstreden. Volgens het Voedingscentrum is er onvoldoende bewijs om te stellen dat antioxidanten het risico op ziektes verkleinen. Ook zijn er onderzoekers die aanwijzingen vinden dat antioxidanten het risico op kanker juist verhogen.
Maar wat moet je nu doen met je oude knoflook; opeten of toch maar weggooien? Misschien is het beste om hem nog even te bewaren tot de wetenschappers het erover eens zijn…
Bronnen: Journal of Agricultural and Food Chemistry, School of Food, Science and Biotechnology via EurekAlert!, Voedingscentrum, Nature News
Tekst: Helena Vis