Champagne die bijna twee eeuw op de bodem heeft gelegen, smaakt nog redelijk goed, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Ga er maar eens aanstaan: het drinken van 170 jaar oude wijn die lang op de bodem van de zee heeft gelegen en onder andere naar nat haar ruikt. Drie dappere oenologen hebben onlangs de proef op de som genomen en zijn tot de conclusie gekomen dat de drank nog altijd relatief goed achterover is te slaan. In de bevindingen die zijn gepubliceerd in PNAS spreken de onderzoekers van een gekruide, rokerige en leerachtige smaak en bespeur je hier en daar een fruitige component.
‘Perfecte rijping’
In 2010 werden 168 flessen champagne opgedoken op 50 meter diepte uit de Baltische Zee. Zegels op de kurken (zie foto) lieten zien dat de mousserende wijnen zijn gemaakt in verschillende Franse champagnehuizen. Hun leeftijd werd geschat tussen de 170 en 180 jaar oud; dit maakt de drank erg gewild voor verzamelaars en wijnkenners. Sommige flessen werden dan ook geveild in 2011 voor tienduizenden euro’s.
Philippe Jeandet en zijn collega’s wisten drie exemplaren te bemachtigen die ze in naam van de wetenschap mochten analyseren. Hieruit bleek dat de drank is gerijpt in houten vaten, waarschijnlijk voor zes tot acht maanden. In het scheepswrak werden de flessen bewaard in totale duisternis en bij een temperatuur van 2 tot 4 graden Celsius; perfect om de champagne verder te laten rijpen, vertelt Jeandet aan New Scientist.
Hoog suikergehalte
De locatie van de flessen impliceerde dat ze op weg waren van Duitsland naar Rusland voordat ze begin 1800 naar de bodem zonken. De Russen hielden in die tijd van erg zoete wijn. Hoewel de drank een hoog suikergehalte had (14 procent), was hij volgens Jeandet toch niet zoet genoeg voor de Russische markt van toen. Waar de flessen dan naar op weg waren, is de onderzoeker onbekend.
Het is overigens niet de eerste keer dat wetenschappers zich wagen aan drank die eeuwenlang op de zeebodem heeft gelegen. Vorige maand deden onderzoekers zich ook al te goed aan 170 jaar oud bier dat was opgevist en naar geit smaakte. Hm.. Dan nemen wij toch liever een ‘goudgele rakker’ uit een normaal flesje of van de tap.
Er zijn overigens ook plannen om het bierflesje te vervangen voor een kartonnen variant.
Bronnen: PNAS, BBC News, New Scientist
Beeld (Champagnefles): Niels Noordhoek/CC BY-SA 3.0, Beeld (Kurk): Visit Aland