Dan Brown ging wat ver in zijn bestseller De Da Vinci code, maar onderzoekers zijn het er wel over eens dat Leonardo Da Vinci’s schilderij over Jezus’ laatste avondmaal vol zit met symboliek.
Sinds het meesterwerk ruim tien jaar geleden helemaal is opgeknapt, zijn er nieuwe details aan het licht gekomen en is de muurschildering een bron van speculatie geworden. Een hoop zaken die erop staan afgebeeld, zijn nog altijd niet opgehelderd. “Wij vroegen ons af waarom Da Vinci koos voor het voedsel dat hij schilderde”, zegt onderzoeker Olivier Bauer van de Universiteit van Montréal. “Waarom brood, vis, zout, een citrusvrucht en wijn?”
Onderzoekers zijn het er over eens dat Da Vinci de muurschildering volstopte met dubbelzinnigheden en symboliek. Het gevallen zoutvaatje was vroeger een symbool van ongeluk. Niet toevallig ligt dit zoutbusje vlak voor de verrader Judas, aldus de Canadese onderzoekers.
Ook de vis die Da Vinci op tafel schilderde, is een onderwerp van discussie. Volgens de Bijbel lag er geen vis op tafel tijdens het laatste avondmaal, dus hier moet iets achter zitten. Men is er nog niet uit of er nu haring of paling op tafel ligt. Paling is in het Italiaans aringa, wat erg veel lijkt op arringa – indoctrinatie. En een haring wordt in Noord-Italië een renga genoemd, wat een synoniem is voor iemand die religie ontkent.
Het laatste avondmaal is een veel bestudeerde gebeurtenis. Eerder berichtte KIJK.nl al over het feit dat schilderijen in de loop der eeuwen steeds meer voedsel op tafel afbeeldde.