Het ene meisje bereikt haar puberteit wat eerder dan het andere. Volgens twee nieuwe onderzoeken zouden het eten van veel vlees en het lijden aan overgewicht daarmee te maken hebben.
Kinderendocrinoloog Emily Walvoord van de Indiana School of Medicine bekeek meer dan honderd wetenschappelijke studies. Hieruit concludeert ze dat meisjes met overgewicht eerder de puberteit bereiken dan anderen. Wel waarschuwt ze dat er dat er “duidelijk andere factoren zijn die we nog niet begrijpen en die ook invloed hebben” op het moment waarop meisjes gaan puberen.
Voor een van die overige factoren – zij het dat die ook met eten te maken heeft – kunnen we terecht bij wetenschappers van de Universiteit van Bristol. Zij ontdekten onlangs dat meisjes die tussen hun derde en hun zevende levensjaar veel vlees en eiwitten eten, een grotere kans hebben om al ongesteld te zijn op de leeftijd van 12,5 jaar dan meisjes met een minder vlees- en eiwitrijk dieet.
Vervolgens rijst natuurlijk de vraag: iets eerder beginnen met je puberteit, is dat erg? Ja, zo lijkt onderzoek uit te wijzen: meisjes die eerder beginnen met menstrueren, hebben later een grotere kans op borst- en eierstokkanker en hartziektes. Daarnaast hebben meisjes die vroeg puberen vaker last van een negatief beeld van hun eigen lichaam en depressies.
En dan is er nog dit onderzoek van de Universiteit van Queensland waaruit bleek dat meisjes met een vroege puberteit agressiever zijn en vaker misdadig gedrag vertonen. Net zo vaak zelfs – gasp – als jongens van dezelfde leeftijd.
Bronnen: Health Behavior News Service, University of Bristol, University of Queensland
Beeld: Kashfia Rahman