In zijn boek Deugden van de tafel stort Julian Baggini zich op eten en de (ethische) vraagstukken die hierbij komen kijken.
In Nederland hebben we Rob Wijnberg om een filosofische blik te werpen op in eerste instantie niet per se filosofische onderwerpen, in Groot-Brittannië neemt Julian Baggini die taak voor zijn rekening. In zijn nieuwste boek, Deugden van de tafel, richt hij zich op eten. Daarbij vraagt hij zich af in hoeverre het ‘deugdelijk’ is om bijvoorbeeld fair trade te kopen, biologisch te eten, een fervente ‘foodie’ te zijn of vegetariër te worden.
Aan die vragen knoopt Baggini de nodige interessante gezichtspunten en filosofische overpeinzingen, zonder echter ooit te zwaar op de hand te worden. Wel hoef je in de meeste gevallen niet op een pasklaar advies te rekenen. Deugden van de tafel geeft je vooral stof tot nadenken. Of, zoals Baggini’s landgenoten het een stuk toepasselijker formuleren: food for thought.
**** | 352 pagina’s | € 24,95 (paperbook) of € 17,99 (e-book)