Miljoenen zalmen ontsnappen jaarlijks uit kwekerijen. Vervolgens vormen ze een grote bedreiging voor wilde zalmen, stellen Britse wetenschappers.
Volgens onderzoekers van de Universiteit van East Anglia zijn gekweekte zalmen net zo vruchtbaar als wilde zalmen. Wanneer de vissen ontsnappen, kunnen ze zich daardoor goed voortplanten met wilde zalmen. Zo kunnen de genen van kweekzalmen terechtkomen in de wilde genenpoel, die daar bepaald niet beter van wordt.
Potente geslachtscellen
De onderzoekers testten de potentie van eicellen en zaadcellen van zalmen. Deze blijkt bij kweekzalmen net zo hoog te zijn als bij wilde zalmen. Wel zijn kweekzalmen minder goed in het afzetten van eitjes en in het graven en bedekken van nesten dan hun wilde soortgenoten. Door een tijdje in het wild te leven zouden ze dit gedrag echter weer kunnen aanleren. In combinatie met de potente geslachtscellen van de ontsnapte zalmen, zorgt dit voor het gevaar dat de twee soorten gaan hybridiseren.
Dat is een probleem, want kweekzalmen groeien snel en zijn niet zo goed in het ontwijken van roofdieren. Prima eigenschappen als je een consumptievis wilt kweken, maar minder goed voor de stabiliteit van een wilde populatie. Ook zijn de gekweekte vissen agressiever dan de wilde vissen. Hierdoor kunnen ze wilde zalmen uit hun territorium verdringen.
Verplicht steriliseren
De onderzoekers vinden dat kweekzalmen zouden moeten worden gesteriliseerd. Een mogelijke oplossing is om zogenoemde triploïde zalmen te kweken. Bij regenboogforellen is dit een bekende procedure. Door de eitjes net na de bevruchting te behandelen, is het mogelijk de vissen beide seksechromosomen mee te geven. De vis ontwikkelt dan zowel testes als eierstokken, maar beiden zijn onderontwikkeld. Hierdoor zijn de meeste triploïde vissen onvruchtbaar.
Bronnen: Evolutionary Applications, University of East Anglia via EurekAlert!
Tekst: Helena Vis