Bizarre gadgets worden misschien wel de volgende stap in eetbeleving. Ze gaan onze smaakpapillen foppen, onze neus in de maling nemen en onze ogen om de tuin leiden. Gewoon omdat dat lekker is, of omdat we in een duistere toekomst saaier gaan eten en wel een smaak-boost kunnen gebruiken.
Een eervolle vermelding aan smaakfopperij is een truc die de wereld van bier op zijn kop kan zetten. Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben het voor elkaar gekregen om de razend populaire hopsmaak van bier na te bootsen én tegelijkertijd een ongelooflijk kostbare stap in het bierbrouwproces over te slaan, namelijk het gebruik van hopplanten die de karakteristieke smaakaroma’s normaal gesproken leveren.
Hopfop
Eerst even die hopsmaak: die is niet meer weg te denken uit de speciaalbiertjes van tegenwoordig, zoals pale ales en India pale ales (IPA’s). Hop geeft bier een zoetig, bloemig aroma en een bittere smaak; ook ‘gewoon’ bier zou zonder hop een stuk minder aantrekkelijk ruiken. Het nadeel is dat de hopsmaak met een prijskaartje komt: de hopplanten die de ingrediënten leveren, hebben gigantische hoeveelheden water nodig om te groeien. Voor 1 liter bier gaat 50 liter water verloren aan het telen van hop.
Laat nou die hopsmaak gewoon in een molecuul zitten dat ook in plantjes als basilicum en munt voorkomt. Met wat gesleutel hebben de Californische wetenschappers het DNA voor dat stofje in gistcellen geplakt die toch al nodig zijn tijdens het brouwproces om de suikers uit tarwe of gerst om te zetten in alcohol. Het resultaat: hoppig bier zónder hop. Een testpanel liet zich er makkelijk door foppen en vond het bier soms zelfs betere hopsmaken hebben dan écht gehopt bier.
Dit is een voorbeeld uit het kaderverhaal ‘Smaakmakers’ te vinden in KIJK 5/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 april tot en met 15 mei.
Meer informatie:
- KIJK: Glas tovert water om in een cocktail + YouTube-filmpje
- Wired: Sensory hacking: perfume-infused dreams and virtual intimacy
- Discovermagazine: Salt lovers, this fork is for you
- New Scientist: Face electrodes let you taste and chew in virtual reality
Tekst: Ronald Veldhuizen
Openingsbeeld: iStock/Getty Images
Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.