9 miljard knorrende magen

KIJK-redactie

29 juni 2010 10:00

Volgens de prognoses bewonen we onze aardbol in 2040 met 9 miljard mensen. Daarmee staat de agrarische sector voor een enorme uitdaging. Want hoe voeden we al die monden? Welke technologische trucs hebben we paraat om straks een wereldvoedselramp te voorkomen?

Ziedend waren ze. De hongerige burgers in landen als Haïti, Egypte, Kameroen en de Filippijnen. Gewapend met stokken trokken ze begin 2008 naar voedselopslagplaatsen, eisten uitleg, eisten voedsel, en wel nu en tegen een acceptabele prijs. In negen maanden tijd waren de prijzen voor rijst, tarwe en andere granen met gemiddeld 45 procent gestegen. Een regelrechte ramp voor deze armlastigen die zo weinig geld in het laatje krijgen, dat ze een groot deel van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan eten.

In de tweede helft van 2008 daalden de voedselprijzen weer en sindsdien zijn ze redelijk stabiel, maar de wereld is wakker geschud: de voedselvoorraden zijn niet eindeloos, en de schaarste zal door de klimaatverandering en de groeiende wereldbevolking en welvaart alleen maar toenemen. En dus luidt de grote vraag voor wetenschappers, ontwikkelingswerkers en beleidsmakers: hoe kunnen we de komende decennia de wereldbevolking voeden?

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 8/2010, in de winkel van 2 t/m 29 juli. De tekst werd geschreven door wetenschapsjournalist Jop de Vrieze.

Boeiend filmpje over het probleem:

Trailer van de film We feed the world:

Zie ook:

Nature: Q & A: What it will take to feed the world (PDF)

Meest gelezen