Ben je geĂŻnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Â
Een nieuwe studie toont aan dat afleiding tijdens het eten ervoor zorgt dat het brein smaak minder goed verwerkt. KIJK sprak erover met hersenwetenschapper Iris Duif van de Radboud Universiteit.
Lees ook:
- âBacteriĂ«le cellen kunnen hechten aan spermacellenâ
- âWe vinden continenten opgefrommeld tussen gebergtenâ
Wat hebben jullie ontdekt?
âWe wisten al dat wanneer je eet terwijl je afgeleid wordt (bijvoorbeeld door je smartphone), je mĂ©Ă©r gaat eten. Wat echter nog niet bekend was, is welk proces in het brein dan minder goed werkt. Ons onderzoek laat zien dat de smaakverwerking minder goed gaat wanneer je afgeleid eet. Sommige mensen bleken gevoeliger voor dit effect dan anderen.â
Wat gebeurt er dan precies in het brein?
âWanneer je iets eet of drinkt, gaan er signalen over de smaak ervan naar verschillende gebieden in de hersenen. Eerst naar de insula (is het zoet, zuur, zout of bitter?) en daarna naar de orbitofrontale cortex (hoe lekker is het?). Deze gebieden bleken minder goed met elkaar te communiceren wanneer de deelnemers afgeleid werden.â
Hoe hebben jullie dit onderzocht?
âWe lieten 41 deelnemers een computertaak uitvoeren die ze veel of weinig afleidde. Tegelijkertijd dronken ze chocolademelk en maten we hun hersenactiviteit. Na de taak vroegen we onze deelnemers M&Mâs te eten. Zo konden we zowel testen of hun smaakverwerking minder goed werkte wanneer ze veel werden afgeleid Ă©n of ze na veel afleiding ook meer gingen eten.â
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
âOp dit moment wordt er bij de behandeling van overgewicht en obesitas niet heel precies gekeken naar waar het individu het meeste baat bij heeft. Afleiding kan bijvoorbeeld een reden zijn waarom sommige mensen te veel eten. Als we meer kennis hebben over welke hersenprocessen meespelen bij dit probleem, kunnen we beter behandelen.â
Deze âAan het woordâ staat ook in KIJK 6/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 mei.