Biologisch fruit gezonder dankzij stress

KIJK-redactie

27 februari 2013 09:00

Hoe komt het dat biologisch fruit meer vitamines bevat? Onderzoekers hebben eindelijk een antwoord: stress.

Biologisch fruit zou een stuk gezonder voor ons zijn dan ‘gewoon’ fruit. Maar tot nu toe was nog onduidelijk waardóór biologisch fruit meer vitamines bevat.

Een nieuwe studie gepubliceerd in PLOS ONE, heeft misschien het antwoord. Hieruit blijkt namelijk dat bijvoorbeeld biologische tomaten veel harder moeten werken om te groeien, omdat ze geen kunstmest vol mineralen krijgen. Daarnaast moeten ze zelfstandig bacteriën van buitenaf bevechten (bioappels zijn immers niet bespoten). Deze stressvolle omstandigheden resulteren in zogenoemde oxidatieve stress, wat ervoor zorgt dat de tomaten meer vitamine C en antioxidanten produceren.

Helaas zit er wel een addertje onder het gras. Volgens een ander onderzoek neemt ons bloed de extra antioxidanten in biotomatensap en bioappels namelijk niet of nauwelijks op. Het is dus nog de vraag in hoeverre al die extra antioxidanten ons daadwerkelijk gezonder maken.

Bronnen: PLOS ONE, Discover Magazine

Meest gelezen


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."