We worden steeds dikker, maar voelen ons steeds minder dik. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift gezondNU.
Voor dat onderzoek moesten meer dan vijfhonderd Nederlanders reageren op stellingen als “De eerste zomerse dag dat ik in badkleding over het strand of in het zwembad loop, voel ik mij…” 35,3 procent van de ondervraagden antwoordde ‘lekker’, terwijl 26,4 procent zich ‘dik’ voelde. Dat is opvallend, want vijf jaar geleden zat slechts 20 procent van de mensen lekker in hun vel en voelde 40 procent van de Nederlanders zich nog te dik.
Deze cijfers zijn overigens in tegenspraak met ons werkelijke gewicht. Want, zoals we allemaal wel weten: we worden juist dikker met z’n allen. In 2009 was bijna de helft van de Nederlanders te zwaar. Opvallend is daarbij dat mannen vaker te dik zijn dan vrouwen, maar dat ernstig overgewicht juist bij vrouwen vaker voorkomt.
Hoe kan dat nou, dat we steeds dikker worden, maar ons minder dik voelen? Daar heeft Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, niet direct een antwoord op. Hij denkt wel dat het te maken heeft met een onrealistisch zelfbeeld. “Zo vinden hoogopgeleide vrouwen zichzelf vaak te dik, terwijl ze dat helemaal niet zijn. En laagopgeleide mannen klagen zelden over hun gewicht, maar zijn vaak wel te zwaar. Ons lichaamsbeeld verschilt per sekse, opleiding en inkomen”, legt Seidell uit in het tijdschrift.
Enkele andere opvallende cijfers uit het onderzoek: vrouwen schamen zich het meest voor hun buik en de meeste vrouwen zijn – hoe stereotiep – nergens het meest trots op. Die laatste groep zet de borsten, benen en billen wel op de tweede, derde en vierde plaats.